Welke wijn bij welk gerecht?

Welke wijn bij welk gerecht?

 

Welke wijn past bij welk gerecht? Een vraag die heel vaak voorbij komt. Hoe kun je hier nu zelf achter komen?

 

Wanneer je de juiste wijn combineert met het juiste gerecht, dan heb je een smaakfeestje in de mond! Perfectie! Het kan knap lastig zijn om dit te kunnen bepalen. Je hebt namelijk niet één smaak in een gerecht en in een wijn. Grill of bak je een tournedos? Gebruik je sauzen en kruiden of juist helemaal niet? Alle ingrediënten in een gerecht bepalen de combinatie met de juiste wijn. Hieronder enkele basisregels voor het combineren, zodat je zelf thuis aan de slag kunt met het zoeken naar de perfecte wijn-spijscombinatie!

 

Zoek balans

Wanneer je wijn en een gerecht bij elkaar zoekt, zoek je naar balans. Daar bedoel ik mee: Wanneer het gerecht en de wijn op elkaar lijken qua kracht, mondgevoel en smaak, heb je een goede combinatie te pakken. Dat klinkt misschien gek, maar stel je maar eens voor: een stoofpot van wild zwijn, daar wil je een smaakvolle rode wijn bij. Een verkwikkende witte wijn met veel zuren past daar niet bij. Bij asperges wil je juist een frisse witte wijn. Je zoekt dus naar een combinatie waarbij de wijn en het gerecht op elkaar lijken. Ze zijn vrienden, even krachtig en smaakvol.

 

Gevoel in de mond

Wanneer je iets eet of drinkt, ervaar je “mondgevoel”. Het eten heeft een bepaalde structuur. Voelt iets zacht of juist stroef in de mond? Probeer een wijn te zoeken bij het eten waarbij je hetzelfde gevoel krijgt in de mond. Eet je bijvoorbeeld gerookte zalm? Dat geeft een beetje een zacht gevoel in je mond, kies daar dan een wijn bij met een beetje houtlagering. Dat zorgt óók voor zo’n “filmend” gevoel in je mond.

 

Geur

Ruik je bepaalde kenmerken in een wijn? Laat deze kenmerken dan terugkomen in het gerecht. Dit zorgt er voor dat ze “matchen”. Drink je een viognier waar je rijpe perzik en abrikoos in ruikt? Combineer dit dan eens met een gerecht uit de tajine met kip en abrikoos. Of combineer de aardse geuren van pinot noir eens met paddenstoelen, bijvoorbeeld een risotto met bospaddenstoelen.

 

Gerechten en wijn uit dezelfde streek

De regio waar een gerecht en de wijn vandaan komt, zorgt vaak voor een goede combinatie. Bij asperges kun je heel goed Duitse witte wijnen of een Elzas wijn schenken. In Argentinië zijn de rode wijnen vaak stevig. Deze wijnen zijn heerlijk bij gegrild vlees. Fruits-de-mêr combineert uitermate goed met rosé uit de Provence. Streekwijn is door de duizenden jaren heen gemaakt om bij de plaatselijke gerechten op tafel te zetten. Dat wiel hoeven we niet opnieuw uit te vinden.

 

Proeven, proeven, proeven

De beste en leukste manier om erachter te komen welke combinaties voor jou geweldig zijn, is proeven, proeven en nog meer proeven. Schrijf de wijn-spijscombinaties op! Hierdoor onthoud je goed wat je hebt geproefd en wat je lekker vindt. Het is echt leuk om op zoek te gaan naar jouw perfecte wijn-spijscombinatie.

 

Voorbeelden:

Bewezen combinaties:

 

Pizza – primitivo, nero d’avola, merlot (Veneto)

Asperges – grüner veltliner, pinot blanc

Geitenkaas, Sauvignon blanc (Touraine)

Münster kaas – gewürztraminer

Spareribs – cabernet sauvignon

Aardbei, rabarber – Beerenauslese

Citrus dessert – muscat de rivesaltes